Boşanma

T.C.

YARGITAY

2. HUKUK DAİRESİ

E. 2009/21206

K. 2010/395

T. 13.1.2010

• BOŞANMA ( Evlilik Birliğinin Temelinden Sarsılması Nedenine Dayalı – Akıl Hastası ve Kendisine Vasi Atanan Davalının Davranışlarının İradi Olduğundan ve Kusurlu Bulunduğundan Söz Edilemeyeceği/Davanın Reddi Gereği )

• EŞİN AKIL HASTASI OLUP VASİ ATANDIĞI ( Akıl Hastalığı Hukuki Nedenine Dayanılmayan Boşanma Davasının Reddi Gereği – Davranışlarının İradi Olduğundan ve Kusurlu Bulunduğundan Söz Edilemeyeceği )

• EVLİLİK BİRLİĞİNİN TEMELİNDEN SARSILMASI ( Dayalı Boşanma Davanın Reddi – Akıl Hastası ve Kendisine Vasi Atanan Davalının Davranışlarının İradi Olduğundan ve Kusurlu Bulunduğundan Söz Edilemeyeceği )

4721/m. 165, 166

ÖZET : Dava, evlilik birliğinin temelinden sarsılması hukuki nedenine dayalı boşanma talebine ilişkindir. Dosya kapsamından, davalının akıl hastası olduğu ve kendisine vasi atandığı anlaşılmaktadır. Akıl hastalığı hukuki nedenine dayanılmayan boşanma davasında ancak iradi davranışlar boşanma nedeni olarak değerlendirilebilir. Mevcut hastalık nedeniyle davalının davranışlarının iradi olduğundan ve kusurlu bulunduğundan söz edilemez. Bu durum karşısında açılan davanın reddi gerekir.

DAVA : Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda; mahalli mahkemece verilen hüküm temyiz edilmekle evrak okunup, gereği görüşülüp düşünüldü:

KARAR : Dava, evlilik birliğinin temelinden sarsılması ( TMK. md. 166/1 )hukuki nedenine dayalı boşanma isteğine ilişkindir. Türk Medeni Kanunu’nun 165. maddesine dayalı bir dava bulunmamaktadır. Davalıda “Atipik psikoz” denilen akıl hastalığı bulunduğu ve vasi tayini gerektiği İnegöl Devlet Hastanesi raporu ile belirlenmiş ve davalı Türk Medeni Kanunu’nun 405. maddesi gereğince kısıtlanarak kendisine vasi atanmıştır. İradi davranışlar kusura dayalı boşanma sebebi olabilir. Mevcut rahatsızlığı nedeniyle davalının davranışlarının iradi olduğundan ve kusurlu bulunduğundan söz edilemez. Öyleyse Türk Medeni Kanunu’nun 166/1. maddesine dayanılarak açılan davanın reddi gerekirken yazılı şekilde hüküm kurulması usul ve yasaya aykırıdır.

SONUÇ : Temyiz edilen hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, bozma sebebine göre diğer temyiz itirazlarının incelenmesine yer olmadığına, temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 13.01.2010 gününde oybirliğiyle karar verildi.

Benzer Yazılar:

Yorum yapın