T.C.
YARGITAY
7. HUKUK DAİRESİ
E. 2013/1797
K. 2013/5145
T. 1.4.2013
• İŞE İADE DAVASI ( Dosya İçerisinde Davacı Asilin Davalı İşverene Hitaben Tekrar İşe Başladığına ve Açmış Olduğu İşe İade Davasından Vazgeçtiğine Dair Beyan İçeren Dilekçesinin Bulunduğu – Mahkemece Davacı Asilin Beyanının Tespiti İle Sonuca Göre Karar Verilmesi Gerektiği )
• DAVADAN FERAGAT ( Davacı Asilin Tekrar İşe Başladığına ve Açmış Olduğu İşe İade Davasından Vazgeçtiğine Dair Beyan İçeren Dilekçesinin Bulunduğu – Geçerli Bir Feragat Dilekçesi Olmadığı Gerekçesi İle İtibar Edilmediği/Davacının İşine Döndüğüne Dair İfadesi Yer Aldığından Beyanın Tespiti Gerektiği )
• DAVANIN KONUSUZ KALMASI ( Dosya İçerisinde Davacı Asilin Davalı İşverene Hitaben Tekrar İşe Başladığına ve Açmış Olduğu İşe İade Davasından Vazgeçtiğine Dair Beyan İçeren Dilekçesinin Bulunduğu – Bu Haliyle Davanın Konusuz Kalmasının Söz Konusu Olabileceği )
4857/m.21
ÖZET : Dava, işe iade istemine ilişkindir. Dosya içerisinde davacı asilin davalı işverene hitaben tekrar işe başladığına ve açmış olduğu işe iade davasından vazgeçtiğine dair beyan içeren dilekçesinin bulunduğu anlaşılmaktadır. Mahkemece bu dilekçeye Hakim ya da başka bir yetkiliye sunulmuş geçerli bir feragat dilekçesi olmadığı gerekçesi ile itibar edilmemişse de dilekçe içeriğinde davanın devamı sırasında davacının işine döndüğüne dair ifadesi yer almaktadır. Bu haliyle davanın konusuz kalması söz konusu olabilecektir. Mahkemece davacı asilin beyanının tespiti ve gerekirse davacının dava tarihinden sonra işine dönüp dönmediğini gösterir belgelerin getirtilerek sonuca göre karar verilmesi gerekirken eksik inceleme ile yazılı şekilde karar verilmesi isabetsizdir.
DAVA : Taraflar arasındaki işe iade davasının yapılan yargılaması sonunda; hüküm duruşmalı olarak süresi içinde davalı Karayolları Genel Müdürlüğü vekili tarafından temyiz edilmiş ise de; işin mahiyeti itibariyle duruşma isteminin reddine, incelemenin evrak üzerinde yapılmasına karar verildikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
KARAR : Davacı vekili taraflar arasındaki iş sözleşmesinin davalı işveren tarafından geçerli nedene dayanmaksızın feshedildiğini belirterek davacının işe iadesine karar verilmesini istemiştir.
Davalı vekili davacının davalı işçisi olmadığını belirterek husumet yokluğundan davanın reddini talep etmiştir. Mahkemece yargı kararlarına göre davacının davalı işçisi olduğunun belirlendiği, davalı işverence feshin geçerliliğini ispat bakımından delil sunulmadığı bu nedenle feshin geçesiz sayılması gerektiği gerekçesiyle davanın kabulüne karar verilmiştir. Dosya içerisinde 26.3.2012 tarihli davacı asilin davalı işverene hitaben tekrar işe başladığına ve açmış olduğu işe iade davasından vazgeçtiğine dair beyan içeren dilekçesinin bulunduğu anlaşılmaktadır. Mahkemece bu dilekçeye Hakim ya da başka bir yetkiliye sunulmuş geçerli bir feragat dilekçesi olmadığı gerekçesi ile itibar edilmemişse de dilekçe içeriğinde davanın devamı sırasında davacının işine döndüğüne dair ifadesi yer almaktadır. Bu haliyle davanın konusuz kalması söz konusu olabilecektir. Mahkemece davacı asilin beyanının tespiti ve gerekirse davacının dava tarihinden sonra işine dönüp dönmediğini gösterir belgelerin getirtilerek sonuca göre karar verilmesi gerekirken eksik inceleme ile yazılı şekilde karar verilmesi isabetsiz olup bozma nedenidir.
SONUÇ : Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı nedenle BOZULMASINA, bozma nedenine göre davalı vekilinin öteki itirazlarının incelenmesine şimdilik yer olmadığına, 01.04.2013 tarihinde oybirliğiyle kesin olarak karar verildi.