Hukuki Dinlenilme Hakkı | Vasi Tayini

Hukuki Dinlenilme Hakkı | Vasi Tayini

T.C.

YARGITAY

18. HUKUK DAİRESİ

E. 2012/7953

K. 2012/8993

T. 10.7.2012

• VASİ TAYİNİ ( Hastanın Mahkemece Dinlenilmesinde Yarar Bulunduğu Belirtilmiş Olmasına Rağmen Duruşma Yapılmaksızın Evrak Üzerinde Karar Verildiği – Mahkemece Duruşma Açılacağı )

• HUKUKİ DİNLENİLME HAKKI ( Vasi Tayini Talebi – Hastanın Mahkemece Dinlenilmesinde Yarar Bulunduğu Belirtilmiş Olmasına Rağmen Duruşma Yapılmaksızın Evrak Üzerinde Karar Verildiği/Duruşma Açılarak Taraf Delillerinin Sorulacağı )

• HASTANIN MAHKEMEDE DİNLENİLMESİ ( Vasi Tayini Talebi – Hastanın Mahkemece Dinlenilmesinde Yarar Bulunduğu Belirtilmiş Olmasına Rağmen Duruşma Yapılmaksızın Evrak Üzerinde Karar Verildiği/Duruşma Açılarak Taraf Delillerinin Sorulması Gereği )

6100/m.27

4721/m.397, 398

ÖZET : Dava dilekçesinde, vasi tayini istenilmiştir. Vasi tayin edilmesi istemiyle alınan hastane raporunda, hastanın mahkemece dinlenilmesinde yarar bulunduğu belirtilmiş olmasına rağmen, duruşma yapılmaksızın evrak üzerinde karar verilmiştir. Mahkemece yapılacak iş; hukuki dinlenilme hakkı kapsamında duruşma açmak suretiyle taraflara delillerini sormak, gösterdikleri takdirde delillerini toplamak ve oluşacak sonuca göre bir karar vermek olmalıdır.

DAVA : Dava dilekçesinde, vasi tayini istenilmiştir. Mahkemece davanın reddine karar verilmiş, hüküm davacı tarafından temyiz edilmiştir.

Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü:

KARAR : Davacı vekili dava dilekçesinde, kayınvalidesi D. B.’ın hastalığı nedeniyle işlerini idare edemediğinden kendisine kayyım atanması talebinde bulunmuş, mahkemece dosya üzerinden davanın reddine karar verilmiştir.

6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 27. maddesine göre; davanın tarafları, müdahiller ve yargılamanın diğer ilgilileri, kendi hakları ile bağlantılı olarak hukuki dinlenilme hakkına sahip olup, bu hak yargılama ile ilgili olarak bilgi sahibi olunmasını, açıklama ve ispat hakkını, mahkemenin açıklamaları dikkate alarak değerlendirmesini ve kararların somut ve açık olarak gerekçelendirilmesini içermektedir.

Somut olayda; vasi tayin edilmesi istemiyle D. B. hakkında alınan hastane raporunda, hastanın mahkemece dinlenilmesinde yarar bulunduğu belirtilmiş olmasına rağmen, duruşma yapılmaksızın evrak üzerinde karar verilmiştir. Hukuk Muhakemeleri Kanunu ve Türk Medeni Kanununda vasi tayin edilmesine ilişkin taleplerin evrak üzerinde incelenerek karara bağlanacağına ilişkin yasal bir düzenleme bulunmamaktadır. Buna göre, mahkemece yapılacak iş; duruşma açmak suretiyle taraflara delillerini sormak, gösterdikleri takdirde delillerini toplamak ve oluşacak sonuca göre bir karar vermek olmalıdır. Bu yönler gözetilmeksizin evrak üzerinden davanın reddine karar verilmesi usul ve yasaya aykırıdır.

SONUÇ : Bu itibarla yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile şimdilik diğer yönleri incelenmeksizin hükmün HUMK.nun 428.maddesi gereğince BOZULMASINA, 10.07.2012 gününde oybirliğiyle karar verildi.

Benzer Yazılar:

Yorum yapın