Davadan Feragat | Boşanma

 

T.C.

YARGITAY

2. HUKUK DAİRESİ

E. 2011/6174

K. 2011/7626

T. 3.5.2011

• DAVADAN FERAGAT ( Temyiz Dilekçesinin Bu Nitelikte Olması – Boşanma Kararından Sonra Davacının “Mahkemede Beyanının Alınmadığını Kandırıldığını” İleri Sürerek Hükmün Bozulmasını Talep Etmesi/Davanın Reddine Karar Verilmek Üzere Hükmün Bozulacağı )

• BOŞANMA ( Kararından Sonra Davacının “Mahkemede Beyanının Alınmadığını Kandırıldığını” İleri Sürerek Hükmün Bozulmasını Talep Etmesi/Davanın Reddine Karar Verilmek Üzere Hükmün Bozulacağı – Temyiz Dilekçesinin Davadan Feragat Niteliğinde Olduğu )

• TEMYİZ DİLEKÇESİNİN DAVADAN FERAGAT NİTELİĞİ ( Boşanma Kararından Sonra Davacının “Mahkemede Beyanının Alınmadığını Kandırıldığını” İleri Sürerek Hükmün Bozulmasını Talep Etmesi )

• KARARDAN SONRA YARGI ÇEVRESİNDE AİLE MAHKEMESİ KURULMASI ( Boşanma Kararının Temyizi – Davanın Yetkili ve Görevli Aile Mahkemesine Devri Zorunluluğu )

743/m. 134/3

1086/m. 91, 95

4787/m.Geç.1

ÖZET : Mahkemece, tarafların 743 sayılı Türk Kanunu Medenisinin 134/3. maddesi uyarınca boşanmalarına karar verilmiştir. Davacı temyiz dilekçesinde, “mahkemede beyanının alınmadığını, kandırıldığını” ileri sürerek hükmün bozulmasını talep ettiğine göre dilekçesi davadan feragat niteliğindedir. Bu sebeple davanın reddine karar verilmek üzere hükmün bozulması gerekmektedir.

Karardan sonra, mahkemenin yargı çevresi içinde Aile Mahkemesi kurulduğundan davanın yetkili ve görevli aile mahkemesine devri zorunludur.

DAVA : Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen ve yukarıda tarih numarası gösterilen hüküm temyiz edilmekle evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:

KARAR : Mahkemece, tarafların 743 sayılı Türk Kanunu Medenisinin 134/3. maddesi uyarınca boşanmalarına karar verilmiş, karar davacı tarafından süresi içinde temyiz edilmiştir.

Davacı temyiz dilekçesinde, “mahkemede beyanının alınmadığını, kandırıldığını” ileri sürerek hükmün bozulmasını talep ettiğine göre 24.02.2011 tarihli temyiz dilekçesi davadan feragat ( HUMK.md.95 ) niteliğindedir. Bu sebeple davanın reddine karar verilmek üzere hükmün bozulması gerekmektedir. Ne var ki bu husustaki kararın görevli mahkemece verileceği açık ve tartışmasızdır.Karardan sonra, mahkemenin yargı çevresi içinde aile hukukundan kaynaklanan dava ve işlere bakmak üzere 4787 sayılı Kanunla müstakil aile mahkemesi kurulup faaliyete geçmiştir. Bu yasanın geçici l. maddesine göre; Aile mahkemesi kurulan yerlerde bu mahkemeler faaliyete geçtiğinde , yargı çevresi içerisinde ve görev alanına giren sonuçlanmamış dava ve işlerin yetkili ve görevli aile mahkemesine devri zorunludur.Hüküm temyiz edilmekle dava sonuçlanmamış haldedir. O halde görevli ve yetkili aile mahkemesine devir kararı verilmek üzere hükmün bozulması gerekmiştir.

SONUÇ : Temyiz edilen hükmün yukarıda gösterilen sebeple BOZULMASINA, temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesine,iş bu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 03.05.2011 gününde oybirliğiyle karar verildi.

 

Benzer Yazılar:

Yorum yapın