Kıdem Tazminatı  |  ihbar Tazminatı  |  İş Davaları

Kıdem Tazminatı | ihbar Tazminatı | İş Davaları

                  

  KIDEM   TAZMİNATI    VE   İHBAR TAZMİNATI – İŞ DAVALARI

 

            İş sözleşmesi kanunda belirtilmiş olan hallerden biri ile sona eren ve kanunda belirtilen asgari sürenin üstünde çalışan işçiye ya da işçinin ölümü halinde yasal mirasçılarına, işverence ödenen ve miktarı da işçinin işyerinde çalışma süresi ve ücretine göre belirlenen para, kıdem tazminatı olarak adlandırılmıştır.

           İşçinin kıdem tazminatı almaya hak kazanabilmesi için, iş sözleşmesinin kanunda sayılmış olan sebeplerden biriyle sona ermesi ve iş kanunda öngörülmüş olan asgari süre kadar çalışmış olması gerekmektedir.

            Yine kanuna yapılan düzenleme ile kadın işçilere kıdem tazminatına hak kazanmak bakımından bir ayrıcalık getirilmiştir. Yani bu düzenleme ile kadın işçi evlenme nedeni ile iş akdini feshedebilmekte ve kıdem tazminatına hak kazanabilmektedir. Dolayısıyla erkek işçilerin bu nedene dayalı olarak iş akdini feshetmeleri kıdem tazminatına hak kazandırmamaktadır.

            İş sözleşmesinin bildirimli olarak feshedilmesi durumunda, kanunda belirtilen sürelere uymayan ve iş akdini fesheden taraf usulsüz fesih yapmış olur. İşveren haklı nedenlerle feshin dışında kalan fesihler için bu süreleri gözetme yükümlülüğündedir. Bu sürelere uymadan iş akdini fesheden taraf, diğer tarafa ihbar tazminatı ödemekle yükümlüdür. Dolayısıyla ihbar tazminatını talep etme hakkı, usulsüz olarak sözleşmesi feshedilen işçi ya da sözleşmesini usulsüz olarak feshetmiş işçinin işverenine aittir. İstifa eden işçinin ya da haklı nedenlerle feshin söz konusu olduğu hallerde sözleşmesi feshedilmiş tarafın ihbar tazminatı talep hakkı bulunmamaktadır.

            Uygulamada en çok açılan iş davalarının; işçi alacakları (kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, yıllık izin ücretleri, ödenmemiş ücretler, fazla mesai ücretleri vs..) ile ilgili iş davaları, hizmet tespiti ile ilgili iş davaları,işe iade davaları olduğu gözlemlenebilir.İş mahkemelerinde uygulamada sıkça açılan bu tür iş davaları çalışma alanımız içerisinde yer almaktadır.          

 AVUKAT

Bedriye İclal POYRAZ

Benzer Yazılar:

“Kıdem Tazminatı | ihbar Tazminatı | İş Davaları” üzerine 3 yorum

  1. Yorumunuzsaygılar sunarım.ben 15 yıldır resmi bir kurum bünyesinde yüklenici firmalarla çalışıyorum.6. adet değişik mütait firmayla çalıştım.işi alan her firma işe başlarken bize değişik evraklar imzalatıyorlar.bunların içinde iş bitiminde alacağımız olmadığına dair belgeler de var.şimdi bu resmi kurum özelleşti ama biz yeni patron bünyesinde çalışmaya devam ediyoruz.asgari ücretle çalıştık.yemek ücreti ve yol parası v.s. sormak istediğim şimdi biz dava açsak kıdem tazminatlarını alma şansımız olurmu.ne yapabiliriz.tşk ederim.

  2. Merhaba,
    17 yıl bir kurumun bünyesinde çalıştım.Kurumun işleyişi ve yönetim anlayışı ile ilgili eleştirisel bir yazı yazarak mail ortamında çalışanlarla paylaştım.Kuruma da maddi manevi haklarımın iadesi yönünde noter maarifeti ile ihtar çektim. İş kanunun 25.Maddesinin e ve b fırkası gereği hiçbir ödeme almaksızın işten çıkarıldım.İşe iade davası açtım hakim haklı gerekçe ile davamı red etti. Temyize gittim.Yargıtay işten çıkarılışımla ilgili geçerli bir neden saymış ancak haklı bir neden olarak görmemiş devamında ise yazdığım yazı için de ağır eleştiri mahiyetinde olup,hakaret içermediğini beyan etmiştir.Buna göre kurum bana ihbarımı ve tazminatımı ödedi.Teferruatı ile ilgili ikinci bir dava daha açtım.

    İşsizlik ödeneği için iş kura müracaat ettim.İşkur Çalıştığım kurumun yargıtay kararı gereği dört aylık bir pirim yatırması gerekir dedi.Yatırdıktan sonra işsizlik ödeneği alabilirmişim.Kurum Yargıtay kararına rağmen pirim ödemesi yapmadı. İhtar çekme dışında nasıl bir yol izlemeliyim bilgilendirir misiniz

    • Özetle anlattığınız bilgiler doğrultusunda konuya ilişkin yasal haklarınızın bulunduğu görüşündeyiz,bununla birlikte izleyebileceğiniz hukuki yollara ve yasal haklarınıza ilişkin doğru ve sağlıklı hukuki bilgi vermek ancak bilgi ve belgelerinizin detaylı incelenmesinden sonra mümkün bulunmaktadır.Sitemizi ziyaret ettiğiniz için teşekkür ederiz.

Yorum yapın