Aile Konutu | İpoteğin Kaldırılması

T.C.

YARGITAY

2. HUKUK DAİRESİ

E. 2009/5795

K. 2009/15327

T. 9.9.2009

• İPOTEĞİN KALDIRILMASI İSTEMİ ( Aile Konutu Olduğu İddia Edilen Taşınmazın Kayıt Maliki Olan Davacının Eşinin de Davaya Dahil Edilmesi ve Taraf Teşkilinden Sonra Tarafların Gösterdiği Delillerin Toplanıp Değerlendirilmesi Gerektiği )

• AİLE KONUTU OLDUĞU İDDİA EDİLEN TAŞINMAZ ( Kayıt Maliki Olan Davacının Eşinin de Davaya Dahil Edilmesi ve Taraf Teşkilinden Sonra Tarafların Gösterdiği Delillerin Toplanıp Değerlendirilmesi Gerektiği )

• TARAF TEŞKİLİ ( İpoteğin Kaldırılması İstemi – Aile Konutu Olduğu İddia Edilen Taşınmazın Kayıt Maliki Olan Davacının Eşinin de Davaya Dahil Edilmesi ve Taraf Teşkilinden Sonra Tarafların Gösterdiği Delillerin Toplanıp Değerlendirilmesi Gerektiği )

4721/m.194

2004/m.82

ÖZET : Dava, aile konutu olduğu açıklanan taşınmaz üzerine davalı banka tarafından davacı eşin rızası alınmadan konulan ipoteğin kaldırılması istemine ilişkindir. Bu tür davalar yargılama icap ettirdiğinden mahkemece esastan inceleme yapılıp karar verilmesi gerekir. Mahkemece dava dilekçesinin değişik iş esasındaki kaydının kapatılarak dilekçenin mahkemenin esasına kaydedilmesi, aile konutu olduğu iddia edilen taşınmazın kayıt maliki olan davacının eşinin de davaya dahil edilmesi, taraf teşkilinden sonra, tarafların gösterdiği delillerin toplanıp değerlendirilerek sonucu uyarınca karar verilmesi gerekir.

DAVA : Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen ve yukarıda tarih numarası gösterilen hüküm temyiz edilmekle evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:

KARAR : Olayları açıklamak taraflara hukuki nitelendirme ise hakime aittir. ( HUMK. mad. 76 )

Dava, aile konutu olduğu açıklanan taşınmaz üzerine davalı banka tarafından davacı eşin rızası alınmadan ( TMK. md.194 ) konulan ipoteğin kaldırılması istemine ilişkindir. Mahkemenin kabulü de bu yöndedir.

Bu tür davalar yargılama icap ettirdiğinden mahkemece esastan inceleme yapılıp karar verilmesi gerekir. Mahkemece dava dilekçesinin değişik iş esasındaki kaydının kapatılarak dilekçenin mahkemenin esasına kaydedilmesi, aile konutu olduğu iddia edilen taşınmazın kayıt maliki olan davacının eşinin de davaya dahil edilmesi, taraf teşkilinden sonra, tarafların gösterdiği delillerin toplanıp değerlendirilerek sonucu uyarınca karar verilmesi gerekirken eksik hasım ve inceleme ile yazılı şekilde karar verilmesi doğru görülmemiştir.

SONUÇ : Temyiz edilen hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu acık olmak üzere, 09.09.2009 gününde oyçokluğuyla karar verildi.

KARŞI OY : Davacı, Antalya 3. İcra Müdürlüğünün 2008/19378 esas sayılı takip dosyasında satışı istenen taşınmaz hakkında, bu yerin aile konutu olduğunu ve ipoteğin Türk Medeni Kanununun 194. maddesine aykırı olarak kendi rızası alınmadan tesis edildiğini ileri sürerek “meskeniyet” iddiasında bulunmuş ve açıkça meskeniyet iddiasının kabulüne karar verilmesini istemiştir. İpoteğin kaldırılmasına ilişkin bir istek yoktur. Buna göre dava, İcra İflas Kanununun 82/12. maddesine dayanan “haczedilmezlik” şikayetine ilişkin olup, bu şikayeti inceleme görevi İcra mahkemesine aittir. ( İİK. md. 16 ) O halde, mahkemece, görevsizlik kararı verilmesi gerekirken, isteğin “tespit” olarak nitelendirilip yazılı gerekçe ile reddi doğru değildir. Hükmün bu sebeple bozulması düşüncesiyle, değerli çoğunluğun bozma gerekçesine iştirak etmiyorum.

Benzer Yazılar:

Yorum yapın