Muris Muvazaasına Dayalı Temliklerin İptali

Muris Muvazaasına Dayalı Temliklerin İptali

T.C.

YARGITAY

2. HUKUK DAİRESİ

E. 2010/10104

K. 2011/12563

T. 18.7.2011

• MURİS MUVAZAASINA DAYALI TEMLİKLERİN İPTALİ ( Mirasçılar Arasında Görülen Davada Miras Ortaklığına Temsilci Atamasına Lüzum Bulunmadığı )

• MİRAS ORTAKLIĞINA TEMSİLCİ ATANMASI ( Lüzum Bulunmaması – Mirasçılar Arasında Muris Muvazaasına Dayalı Temliklerin İptali İçin Görülen Dava )

• MUVAZAYA DAYALI TEMLİKLERİN İPTALİ DAVASI ( Mirasçılar Arasında Görülen Davada Miras Ortaklığına Temsilci Atamasına Lüzum Bulunmadığı – Muris Muvazaası )

4721/m. 640/2-3

ÖZET : Miras bırakanın sağlığında kendisine ait bir kısım gayrimenkulleri, muvazaalı olarak bir çocuğuna temlik etmesi sebebiyle, muris muvazaasına dayalı temliklerin iptali için mirasçılar arasında görülen davada miras ortaklığına temsilci atamasına lüzum bulunmamaktadır.

DAVA : Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda, mahalli mahkemece verilen yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm; davacı vekili ile davalılardan Cevdet oğlu S. S. ve Hazine vekili tarafından temyiz edilmiş; temyiz eden davacı vekili, incelemenin duruşmalı yapılmasını talep etmiş, davanın niteliği gereği duruşmalı incelemeye tabi işlerden olmadığı dikkate alınarak duruşma isteğinin reddine, dosya üzerinde inceleme yapılmasına karar verildi. ( HUMK. md. 438/1 ) Dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü:

KARAR : Miras ortaklığına temsilci atanması için, terekeye elbirliğiyle sahip olan mirasçıların, tereke malları üzerinde birlikte tasarruf etme olanağının bulunmaması gerekir. Bu halde, mirasçılardan birinin istemi üzerine sulh mahkemesi miras ortaklığına paylaşmaya kadar temsilci atayabilir. ( TMK. md. 640/2-3 ) Miras bırakanın sağlığında kendisine ait bir kısım gayrimenkulleri, muvazaalı olarak bir çocuğuna temlik etmesi sebebiyle, muris muvazaasına dayalı temliklerin iptali için mirasçılar arasında görülen davada miras ortaklığına temsilci atamasına lüzum bulunmamaktadır. Bu yön gözetilmeden yazılı şekilde hüküm kurulması doğru bulunmamıştır.

SONUÇ : Temyiz edilen hükmün yukarıda gösterilen sebeple BOZULMASINA, bozma sebebine göre diğer temyiz itirazlarının incelenmesine yer olmadığına, temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesine, 18.07.2011 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

Benzer Yazılar:

Yorum yapın