Evlilik Dışında Doğan Çocuk

Evlilik Dışında Doğan Çocuk

 

T.C.

YARGITAY

2. HUKUK DAİRESİ

E. 2011/11536

K. 2011/11972

T. 11.7.2011

• ÇOCUK İLE BABA ARASINDA SOYBAĞI KURULMASI ( Ana İle Evlilik Tanıma Evlat Edinme Veya Hakim Hükmüyle Kurulacağı – Evlat Edinme İşlemleri Tamamlanmadan Küçüğün Anne ve Babasının Evlenmesiyle Soybağı İlişkisinin Kurulduğu )

• EVLAT EDİNME ( İşlemleri Tamamlanmadan Küçüğün Anne ve Babasının Evlenmesiyle Soybağı İlişkisinin Kurulduğu – Soybağının Ana İle Evlilik Tanıma Evlat Edinme Veya Hakim Hükmüyle Kurulacağı )

• EVLİLİK DIŞINDA DOĞAN ÇOCUK ( Ana ve Babasının Evlenmesiyle Soybağı İlişkisinin Kendiliğinden Kurulacağı – Evlilik İçinde Doğan Çocuklara İlişkin Hükümlere Tabi Olacağı )

4721/m.282/2-3,292,335/1

ÖZET : Çocuk ile baba arasında soybağı ana ile evlilik, tanıma veya hakim hükmüyle kurulur. Soybağı ayrıca evlat edinme yoluyla da kurulur. Evlilik dışında doğan çocuk ana ve babasının birbiriyle evlenmesi halinde kendiliğinden evlilik içinde doğan çocuklara ilişkin hükümlere tabi olur. Evlat edinme işlemleri tamamlanmadan küçüğün anne ve babası, evlenmiş, çocuk ile baba arasında soybağı ilişkisi kurulmuştur.

DAVA : Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen ve yukarıda tarih numarası gösterilen hüküm temyiz edilmekle evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:

KARAR : Çocuk ile baba arasında soybağı ana ile evlilik, tanıma veya hakim hükmüyle kurulur. Soybağı ayrıca evlat edinme yoluyla da kurulur. ( TMK. md. 282/2-3 ) Evlilik dışında doğan çocuk ana ve babasının birbiriyle evlenmesi halinde kendiliğinden evlilik içinde doğan çocuklara ilişkin hükümlere tabi olur. ( TMK. md. 292 ) Ergin olmayan çocuk ana ve babasının velayeti altındadır. Yasal sebep olmadıkça velayet ana ve babadan alınamaz. ( TMK. md. 335/1 )

Evlat edinme işlemleri tamamlanmadan küçük Ela’nın anne ve babası, evlenmiş, çocuk ile baba arasında soybağı ilişkisi kurulmuştur. Velayet sahibi ana ve babaya husumet yöneltilip, gösterdikleri takdirde delilleri toplanıp sonucu uyarınca karar verilmesi gerekir. Açıklanan husus üzerinde durulmadan eksik hasımla yargılama yapılıp yazılı şekilde hüküm tesisi bozmayı gerektirmiştir.

SONUÇ : Temyiz edilen hükmün yukarıda gösterilen sebeple BOZULMASINA, bozma nedenine göre diğer temyiz itirazlarının şimdilik incelenmesine yer olmadığına, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 11.07.2011 gününde oybirliğiyle karar verildi.

Benzer Yazılar:

Yorum yapın