Evlenme Engeli Bulunan Şahıslar

Evlenme Engeli Bulunan Şahıslar

T.C.

YARGITAY

2. HUKUK DAİRESİ

E. 2010/9795

K. 2011/12005

T. 12.7.2011

• EVLENME ENGELİ BULUNAN ŞAHISLAR ( Evliliğin TMK’nun 145/4. Md. Gereğince Mutlak Butlan Sebebiyle İptali – İptal Hükmünün Nüfusa Tescil Edilecek Olması da Nüfus İdaresinin Hasım Olarak Gösterilmesini Gerektirmediği )

• EVLİLİĞİN TMK’NUN 145/4. MD. GEREĞİNCE MUTLAK BUTLAN SEBEBİYLE İPTALİ ( Dava Sonucu Verilecek İptal Hükmünün Nüfusa Tescil Edilecek Olması da Nüfus İdaresinin Hasım Olarak Gösterilmesini Gerektirmediği )

• HUSUMET ( Evlenme Engeli Bulunan Şahısların Evliliğinin TMK’nun 145/4. Md. Gereğince Mutlak Butlan Sebebiyle İptali – Dava Sonucu Verilecek İptal Hükmünün Nüfusa Tescil Edilecek Olması da Nüfus İdaresinin Hasım Olarak Gösterilmesini Gerektirmediği )

4721/m.129,145/4

ÖZET : Dava, Cumhuriyet Savcısı tarafından açılan evlenme engeli bulunan şahısların evliliğinin Türk Medeni Kanununun 145/4. maddesi gereğince mutlak butlan sebebiyle iptaline ilişkin olup, nüfus kaydının düzeltilmesi niteliğinde bulunmadığı gibi dava sonucu verilecek iptal hükmünün nüfusa tescil edilecek olması da nüfus idaresinin hasım olarak gösterilmesini gerektirmez. Bu nedenle, Nüfus Müdürlüğü hakkındaki davanın husumet yönünden reddi gerekir.

DAVA : Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen ve yukarıda tarih numarası gösterilen hüküm temyiz edilmekle evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:

KARAR : 1 – Dava, eşler arasında evlenmeye engel olacak derecede yakın hısımlık ( amca-yeğen ) ilişkisi bulunması sebebiyle Türk Medeni Kanununun 145/4. maddesine dayalı olarak açılan evliliğin iptaline ilişkindir.

Haklarında evliliklerinin iptali istenilen davalılar Ahmet ve Rahime, nüfusta kayden amca-yeğen olarak görülmektedir. ( TMK. m. 129/1 ) Davalılar, duruşmadaki beyanlarında; aralarında gerçekte amca-yeğen hısımlık ilişkisinin bulunmadığını, kendilerinin amca çocukları olduğunu, davalılardan Ahmet’in gerçek babasının 11.10.1966 tarihinde vefat etmiş olan Ahmet K. olmasına rağmen, nüfus kayıtlarında Ahmet’in, gerçekte dedesi olan Ali’nin çocuğu, diğer davalı Rahime’nin babası Mustafa’nın da kardeşiymiş gibi göründüğünü, bu kayıtların gerçeği yansıtmadığını beyan etmişlerdir. Yapılan kolluk araştırması da aynı yönde bilgiler içermektedir.

Mahkemece yapılacak iş; davalılara nüfus kaydının düzeltilmesi için süre verilip bekletici mesele yapılması ve hasıl olacak neticesine göre karar verilmesinden ibarettir. Bu husus gözetilmeden yazılı şekilde karar verilmesi doğru bulunmamıştır.

2 – Kabule göre de,

Dava, Cumhuriyet Savcısı tarafından açılan evlenme engeli bulunan şahısların ( TMK. md. 129 ) evliliğinin Türk Medeni Kanunu’nun 145/4. maddesi gereğince mutlak butlan sebebiyle iptaline ilişkin olup, nüfus kaydının düzeltilmesi niteliğinde bulunmadığı gibi dava sonucu verilecek iptal hükmünün nüfusa tescil edilecek olması da nüfus idaresinin hasım olarak gösterilmesini gerektirmez. Bu nedenle, Nüfus Müdürlüğü hakkındaki davanın husumet yönünden reddi gerekirken, yazılı şekilde karar verilmesi de usul ve yasaya aykırıdır.

SONUÇ : Temyiz olunan hükmün yukarıda 1. bentte açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 12.07.2011 gününde oybirliğiyle karar verildi.

Benzer Yazılar:

Yorum yapın