Boşanma Davası | Ruhsal Rahatsızlık

T.C.

YARGITAY

2. HUKUK DAİRESİ

E. 2010/12804

K. 2011/15146

T. 6.10.2011

• BOŞANMA DAVASI ( Davalının Ruhsal Rahatsızlığı Olduğunun İleri Sürüldüğü – Davalının Vesayet Altına Alınması Gerekip Gerekmediğinin Ön Sorun Sayılarak Bekletici Mesele Yapılacağı )

• RUHSAL RAHATSIZLIK ( Boşanma Davası – Davalının Ruhsal Rahatsızlığı Olduğunun İleri Sürüldüğü/Davalının Vesayet Altına Alınması Gerekip Gerekmediğinin Araştırılacağı )

• DAVA EHLİYETİ ( Boşanma Davası – Davalının Ruhsal Rahatsızlığı Olduğunun İleri Sürüldüğü/Davalının Vesayet Altına Alınması Gerekip Gerekmediğinin Ön Sorun Sayılarak Bekletici Mesele Yapılacağı )

• BEKLETİCİ MESELE ( Boşanma Davası – Davalının Ruhsal Rahatsızlığı Olduğunun İleri Sürüldüğü/Davalının Vesayet Altına Alınması Gerekip Gerekmediğinin Ön Sorun Sayılarak Bekletici Mesele Yapılaması Gereği )

6100/m.114/1-d, 115/1

4721/m. 405

1086/m. 42

ÖZET : Tarafların, taraf ve dava ehliyetine sahip olmaları dava şartlarından olup, bu husus kamu düzeniyle ilgilidir. Davada, davalının ruhsal rahatsızlığı ileri sürülmüş ve bu iddia dosya arasındaki bir kısım delille de doğrulanmıştır. Davalının vesayet altına alınmasının gerekip gerekmediğinin araştırılması ve bu hususun bir ön sorun sayılarak sonucuna kadar yargılamanın bekletilmesi gerekir.

DAVA : Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen ve yukarıda tarih numarası gösterilen hüküm temyiz edilmekle evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:

KARAR : Tarafların, taraf ve dava ehliyetine sahip olmaları dava şartlarından ( 6100 s. HMK. m.114/1-d ) olup, bu husus kamu düzeniyle ilgilidir. Mahkeme, dava şartlarının mevcut olup olmadığını, davanın her aşamasında kendiliğinden araştırmakla yükümlüdür. Taraflar da dava şartı noksanlığını her zaman ileri sürebilirler. ( 6100 s. HMK. m.115/1 ) Davada, davalının ruhsal rahatsızlığı ileri sürülmüş ve bu iddia dosya arasındaki bir kısım delille de doğrulanmıştır. Bu durumda mahkemece yapılacak iş; Türk Medeni Kanununun 405. ve Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununun 42. maddesi uyarınca davalının vesayet altına alınmasının gerekip gerekmediğinin araştırılması ve bu hususun bir ön sorun sayılarak sonucuna kadar yargılamanın bekletilmesinden ibarettir. Bu yön göz önünde tutulmadan yargılamaya devam olunarak işin esası hakkında karar verilmesi usul ve kanuna aykırı bulunmuştur.

SONUÇ : Temyiz edilen hükmün yukarıda gösterilen sebeple BOZULMASINA, bozma sebebine göre diğer yönlerin incelenmesine şimdilik yer olmadığına, temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesine, işbu kararın tebliğinden itibaren onbeş gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 06.10.2011 gününde oybirliğiyle karar verildi.

 

Benzer Yazılar:

Yorum yapın