Vasiyetnamenin Tenfizi Ve Tescili İşlemi

Vasiyetnamenin Tenfizi Ve Tescili İşlemi

T.C.

YARGITAY

3. HUKUK DAİRESİ

E. 2011/18246

K. 2011/16701

T. 31.10.2011

• VASİYETİNİN TENFİZİ VE TESCİLİ İSTEMİ (Vasiyetnamenin Açılması Dosyasının Kesinleşmesi ve Mirasçıların İptal Davası Açması İçin Gereken Sürenin Beklenmesi ve Yasal Şartlar Oluştuktan Sonra Vasiyetnamenin Tenfizine Karar Verilmesi Gerektiği)

• İPTAL DAVASI AÇILMASI (Vasiyetinin Tenfizi ve Tescili İstemi – Vasiyetnamenin Açılması Dosyasının Kesinleşmesi ve Mirasçıların İptal Davası Açması İçin Gereken Sürenin Beklenmesi ve Yasal Şartlar Oluştuktan Sonra Vasiyetnamenin Tenfizi Gerektiği)

• TENFİZ VE TESCİL İSTEMİ (Vasiyetnamenin – Vasiyetnamenin Açılması Dosyasının Kesinleşmesi ve Mirasçıların İptal Davası Açması İçin Gereken Sürenin Beklenmesi ve Yasal Şartlar Oluştuktan Sonra Vasiyetnamenin Tenfizi Gerektiği)

4722/m.17

ÖZET : Dava, vasiyetinin tenfizi ve tescili istemidir. Mahkemece, vasiyetnamenin açılması dosyasının kesinleşmesi ve mirasçıların iptal davası açması için gereken sürenin beklenmesi ve yasal şartlar oluştuktan sonra vasiyetnamenin tenfizine karar verilmesi gerekirken usul ve yasaya aykırı olarak davanın kabulüne dair hüküm kurulması doğru görülmemiştir.

DAVA : Dava dilekçesinde muris S. T.’in 29.11.1991 tarih ve 20738 yevmiye numaralı Karacabey Noterliğince düzenlenen vasiyetinin tenfizi ve tescili istenilmiştir. Mahkemece davanın kabulü cihetine gidilmiş, hüküm davalı İ. Ö. tarafından temyiz edilmiştir.

Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü:

KARAR : Davada, muris S. tarafından noterde düzenlenen 29.11.1991 tarih ve 20738 Sayılı vasiyetnameyle babasından kalan taşınmazlardaki hisselerinin davacılara bırakıldığı ileri sürülerek vasiyetnamenin tenfıziyle vasiyete konu taşınmazların davacılar adına tescili istenilmiştir.

Mahkemece, davanın kabulüne karar verilmiş, hüküm, süresinde davalı İ. tarafından temyiz edilmiştir. Miras murisin ölüm günündeki hükümlere göre mirasçılara intikal eder ( 4722 S.K. md.17 )

Muris S. T. 20.10.2001 tarihinde vefat etmiş olup bu durumda 743 Sayılı Medeni Kanunun ve yine Medeni Kanunun velayet, vesayet ve miras hükümlerinin uygulanmasına dair Tüzüğün ilgili maddeleri hükümleri gereğince vasiyetnamenin tenfizine karar verilmesi gerekir. Öncelikle vasiyetnamenin usule uygun açılması, diğer mirasçılara tebliğ edilmesi ve gerektiğinde vasiyetnamenin iptali davası açma haklarının tanınması gerekir.

Somut olayda, Karacabey Sulh Hukuk Mahkemesi’nin 2009/227-2010/250 Sayılı dosyasıyla vasiyetnamenin açılmasına karar verilmiş ise de; hüküm, taraflara tebliğ edilmemiş olup bu haliyle henüz derdest dava hükmündedir.

O halde mahkemece, vasiyetnamenin açılması dosyasının kesinleşmesi ve mirasçıların iptal davası açması için gereken sürenin beklenmesi ve yasal şartlar oluştuktan sonra vasiyetnamenin tenfizine karar verilmesi gerekirken usul ve yasaya aykırı olarak davanın kabulüne dair hüküm kurulması doğru görülmemiştir.

SONUÇ : Bu itibarla yukarda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu sebeplerle yerinde olduğundan kabulüyle hükmün H.U.M.K.nun 428. maddesi gereğince BOZULMASINA ve peşin alınan temyiz harcının istenmesi halinde temyiz edene iadesine, 31.10.2011 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

 

Benzer Yazılar:

“Vasiyetnamenin Tenfizi Ve Tescili İşlemi” üzerine bir yorum

  1. Sayın hanımefendi;
    kendim Ankara’da ikamet etmekteyim İstanbul anadolu yakasından bir avukata ihtiyacım vardır…dava anadolu sulh hukuk mahkemesinde görüldüğünden sizi rahatsız ediyorum.
    Sizin sitenizde okuduğum bir davaya benzer durumdayım.O link i size yolluyor.Ve size durumumu yazıyorum.
    http://www.bedriyeiclalpoyraz.av.tr/vasiyetnamenin-infazi/
    Halam temmuz 2013 de 80 yaşında vefat etmiş
    olup vasiyetname yaparak bankalarda bulunan tüm paralarını ve hisse senetlerini mehmetçik vakfına bağışlamış durumda olduğunu; bugün Ankara da sulh hukuk mahkemesinde girmiş olduğum talimat davasında öğrenmiş bulunmaktayım.
    Eşi eniştem 2002 yılında vefat etmiş olup, halamın hiç çocuğu yoktur. e-devlet sitesinde baktığımda ben ve üç kardeşim mirasçı durumunda görünmekteyiz.onlarada talimat celbi gelmiş bulundukları şehirlere ben ve kardeşlerim bu duruma itiraz ettik.
    halam vasiyetnameyi 77 yaşında bir şahit ve tanık eşliğinde İstanbul kadıköy 6.noterliğinde yapmış.
    Şimdi biz bu vasiyetnameyi bozdurup mirasçı olarak hak sahibi olabilirmiyiz.Ne yapmamız gerekli?
    Eğer bu davada biz hak sahibi isek derhal İstanbul ‘a size gelmek istiyoruz. Kardeşlerimde bazı avukatlara danışmış fakat onlara “medeni kanunda 2007 de yürürlüğe giren değişiklik ile kardeşlerin saklı payı kaldırıldı “demişler bu bizleri kapsıyormu…?
    e-devlette biz mirasçı olarak görünmekteyiz.

Yorum yapın