Kısmi Dava | Yıllık İzin Ücreti

Kısmi Dava | Yıllık İzin Ücreti

avukat

T.C.

YARGITAY

Yedinci Hukuk Dairesi

E.2014/7778

K.2014/14859

T. 30.06.2014

  • YILLIK İZİN ÜCRETİ
  • KISMİ DAVA
  • BİLİRKİŞİ RAPORUNDA SEÇENEKLİ HESAPLAMA YAPILMASI

Özet: Davacı tarafça açılan yıllık izin ücreti alacaklarının tahsili davası kısmi dava olup, her eda davası tespit hükmünü de içermek zorundadır. Kısmi dava açılması muhtemel ek dava için bağlayıcı nitelikte olduğundan, hükme esas alının bilirkişi ra­porunda seçenekli hesaplama yapıldığı durumlarda mahkemece gerekçeli kararda seçeneklerden hangisine itibar edildiği belirtilmek zorundadır.

4857 s. İŞ KANUNU [Madde 53]

Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen hükmün, Yargıtay’ca incelenmesi davalı tarafından istenilmekle, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşılmakla, dosya incelendi, gereği görüşüldü:

           Davacı vekili, davacının yıllık izin ücreti alacaklarının tahsilini talep etmiştir.

Davalı vekili, davacının yıllık izinlerini kullandığını, kullanmadığı yıllık izin ücreti alacağının ödendiğini başka bir alacağının bulunmadığını savunarak davanın reddine karar verilmesini istemiştir.

Mahkemece, davacının kullanmadığı ve ücreti ödenmeyen yıllık izin ücreti alacağının bulunduğu gerekçesiyle davanın, kabulüne karar verilmiştir.

Dosya içerisinde bulunan imzalı izin çizelgelerine göre davacı toplam 277 gün, imzasız banka kayıtlarına göre ise toplam 377 gün izin kullanmıştır. Mahke­mece hükme esas alınan raporda bilirkişi; ilk olarak imzalı izin çizelgelerine göre kullanılan 277 günü ve fesih tarihinde  yıllık izin ücreti olarak ödenen miktarı mahsup ederek, ikinci olarak ise banka  kayıtlarına  göre  kullanılan 377 günü ve fesih tarihinde ödenen yıllık izin ücreti miktarını mahsup ederek davacının kıdemine göre kullandırılmayan yıllık izin ücreti alacağını alternatifli olarak hesaplamıştır.

Davacı tarafça açılan dava kısmi dava olup her eda davası tespit hükmü­nü de içermek zorundadır. Davacının ıslah talebi yoktur. Şu halde kısmi dava açılması muhtemel ek dava için bağlayıcı niteliktedir. Bu nedenle, hükme esas alınan bilirkişi raporunda seçenekli hesaplama yapıldığı durumlarda mahkemece gerekçeli kararda seçeneklerden hangisine itibar edildiği belirtilmek zorundadır. Bilirkişi raporundaki hangi seçeneğe hangi sebeple itibar edildiğinin belirtilmemesi hatalı olup bozma nedenidir.

Sonuç: Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı nedenle (BOZULMASINA), bozma nedenine göre sair yönlerin incelenmesine şimdilik yer olmadığına, peşin alınan temyiz harcının istek halinde davalıya iadesine 30.06.2014 gününde oybirliğiyle karar verildi.

Benzer Yazılar:

Yorum yapın