Boşanma | Eşe Şiddet Uygulama

 

T.C.

YARGITAY

2. HUKUK DAİRESİ

E. 2009/21326

K. 2010/262

T. 12.1.2010

• BOŞANMA ( Eşe Şiddet Uygulayıp Küçük Düşürücü Beyanlarda Bulunma – Ortak Hayatı Temelinden Sarsacak Derecede ve Birliğin Devamına İmkan Vermeyecek Nitelikte Bir Geçimsizlik Mevcut ve Sabit Olduğundan Boşanmaya Karar Verilmesi Gereği )

• EŞE ŞİDDET UYGULAMA VE KÜÇÜK DÜŞÜRÜCÜ BEYANLARDA BULUNMA ( Boşanma – Ortak Hayatı Temelinden Sarsacak Derecede ve Birliğin Devamına İmkan Vermeyecek Nitelikte Geçimsizlik )

• EVLİLİK BİRLİĞİNİN DEVAMINA İMKAN VERMEYECEK DERECEDE GEÇİMSİZLİK ( Eşe Şiddet Uygulayıp Küçük Düşürücü Beyanlarda Bulunma – Ortak Hayatı Temelinden Sarsacak Derecede Geçimsizlik )

4721/m. 166

ÖZET : Eşine şiddet uygulayıp, küçük düşürücü beyanlarda bulunan kocanın boşanmaya sebep olan olaylarda tam kusurlu olduğu; taraflar arasında ortak hayatı temelinden sarsacak derecede ve birliğin devamına imkan vermeyecek nitelikte bir geçimsizlik mevcut ve sabit olması karşısında kadın dava açmakta haklı olup, bu şartlar altında eşleri birlikte yaşamaya zorlamanın artık kanunen mümkün görülmemesine göre, kadının davasının kabulüyle boşanmaya karar verilmesi gerekir.

DAVA : Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen ve yukarda tarih numarası gösterilen hüküm temyiz edilmekle evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:

KARAR : 1-)Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle kanuni gerektirici sebeplere ve özellikle davacı-karşılık davalı kocanın, 19.11.2007 tarihli oturumda davanın hukuki sebebinin Türk Medeni Kanununun 165. maddesinde düzenlenen akıl hastalığı olduğunu açıklamış ve davayı bu sebebe dayandırmış bulunmasına göre davacı-davalının temyiz itirazları yersizdir.

2-)Davalı-karşılık davacı kadının temyizinin incelenmesine gelince:

Toplanan delillerden, eşine şiddet uygulayıp, küçük düşürücü beyanlarda bulunan davacı-karşı davalı kocanın boşanmaya sebep olan olaylarda tam kusurlu olduğu anlaşılmaktadır. Bu halde taraflar arasında ortak hayatı temelinden sarsacak derecede ve birliğin devamına imkan vermeyecek nitelikte bir geçimsizlik mevcut ve sabittir. Olayların akışı karşısında davalı-karşı davacı kadın dava açmakta haklıdır. Bu şartlar altında eşleri birlikte yaşamaya zorlamanın artık kanunen mümkün görülmemesine göre, kadının davasının kabulüyle boşanmaya ( T.M.K. madde 166/1 ) karar verilecek yerde, yetersiz gerekçe ile davanın reddi doğru bulunmamıştır.

SONUÇ : Temyiz edilen hükümün yukarda 2. bentte gösterilen sebeple davalı-karşı davacı kadın yararına BOZULMASINA, bozma kapsamı dışında kalan bölümlerin yukarda 1. bentte gösterilen sebeple ONANMASINA, aşağıda yazılı temyiz ilam harcının temyiz eden C.’e yükletilmesine, peşin harcın mahsubuna 60.00 TL. temyiz başvuru harcı peşin alındığından başkaca harç alınmasına yer olmadığına, temyiz peşin harcın yatıran Ş.’ye geri verilmesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 12.1.2010 gününde oybirliğiyle karar verildi.

Benzer Yazılar:

Yorum yapın