Velayetin Anneye Verilmesi Talebi | Velayet Davası

Velayetin Anneye Verilmesi Talebi | Velayet Davası

avukat

T.C.

YARGITAY

2. HUKUK DAİRESİ

E. 2013/21470

K. 2014/4695

T. 4.3.2014

• VELAYETİN ANNEYE VERİLMESİ TALEBİ (Duruşma Günü Belirlenerek Taraflara Tanıklarını da Dinletme İmkanı Tanınması ve Delillerinin Toplanması ve Tüm Deliller Birlikte Değerlendirilip Sonucuna Göre Karar Verilmesi Gerektiği)

• ANNENİN VELAYET TALEBİ (Çocukların Üstün Yararının Gözetilmesini Gerektirecek Yeni Bir Durum ve Olgu Ortaya Çıkabileceği – Dayandıkları Olgu ve Vakıaları Kanıtlama Konusunda Taraflara İmkan Tanınması Gerektiği)

• VELAYETİN DÜZENLENMESİ (Asıl Olan Çocuğun Üstün Yararı Olduğu – Dinlenecek Tanıklarla Mevcut Hükümden Farklı Olarak Çocukların Üstün Yararının Gözetilmesini Gerektirecek Yeni Bir Durum ve Olgu Ortaya Çıkabileceği)

• ÇOCUKLARIN ÜSTÜN YARARI (Velayetin Düzenlenmesinde Asıl Olan Çocuğun Üstün Yararı Olduğu – Duruşma Günü Belirlenerek Taraflara Tanıklarını da Dinletme İmkanı Tanınması ve Delillerinin Toplanması Gerektiği)

6100/m.27,320

ÖZET : Dava, velayetin anneye verilmesi talebine ilişkin olup basit yargılama usulüne tabidir. Velayete ilişkin dava kamu düzenine ilişkin olup, re’sen araştırma ilkesi uygulanır. Taraflar dilekçelerinde tanık deliline de dayanmıştır. Velayetin düzenlenmesinde asıl olan, çocuğun üstün yararıdır. Dinlenecek tanıklarla, mevcut hükümden farklı olarak çocukların üstün yararının gözetilmesini gerektirecek yeni bir durum ve olgu ortaya çıkabilir. Öyleyse, dayandıkları olgu ve vakıaları kanıtlama konusunda taraflara imkan tanınması, “adil yargılama hakkını” içeren “hukuki dinlenilme hakkı” nın bir gereğidir. Öyleyse, mahkemece duruşma günü belirlenerek, taraflara tanıklarını da dinletme imkanı tanınması, delillerinin toplanması ve tüm deliller birlikte değerlendirilip sonucuna göre karar verilmesi gerekir.

DAVA : Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen,yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:

KARAR : Dava, velayetin anneye verilmesi talebine ilişkin olup basit yargılama usulüne tabidir. Ne var ki; mahkemece basit yargılama usulünde duruşma yapılmaksızın karar vermeye imkan tanıyan Hukuk Muhakemeleri Kanununun 320/1. maddesinin uygulanmasında hataya düşülmüştür. Şöyle ki, velayete ilişkin dava kamu düzenine ilişkin olup, re’sen araştırma ilkesi uygulanır. Taraflar dilekçelerinde tanık deliline de dayanmıştır. Velayetin düzenlenmesinde asıl olan, çocuğun üstün yararıdır. Dinlenecek tanıklarla, mevcut hükümden farklı olarak çocukların üstün yararının gözetilmesini gerektirecek yeni bir durum ve olgu ortaya çıkabilir. Öyleyse, dayandıkları olgu ve vakıaları kanıtlama konusunda taraflara imkan tanınması, “adil yargılama hakkını” içeren “hukuki dinlenilme hakkı” nın bir gereğidir (HMK.md.27.) Öyleyse, açıklanan hususlar gözetilerek mahkemece duruşma günü belirlenerek, taraflara tanıklarını da dinletme imkanı tanınması, delillerinin toplanması ve tüm deliller birlikte değerlendirilip sonucuna göre karar verilmesi gerekirken; eksik inceleme ile yazılı şekilde karar verilmesi usul ve yasaya aykırı olup bozmayı gerektirmiştir.

SONUÇ : Temyiz edilen hükmün yukarıda gösterilen sebeple BOZULMASINA, bozma sebebine göre diğer yönlerin şimdilik incelenmesine yer olmadığına, temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oybirliğiyle, 04.03.2014 tarihinde karar verildi.

 

Benzer Yazılar:

Yorum yapın