Babalık Davası | Manevi Tazminat

T.C.

YARGITAY

2. HUKUK DAİRESİ

E. 2009/11852

K. 2009/16129

T. 28.9.2009

• BABALIK DAVASI ( Birlikte Açılan Manevi Tazminat Davası – B.K. Md. 49’da Yer Alan Genel Hükme Dayandığı/Aile Mahkemesinin Görevine Girmediği Tefrik Edilerek Görevsizlik Kararı Verilmesi Gereği )

• MANEVİ TAZMİNAT DAVASI ( Babalık Davasıyla Birlikte Açılan – Aile Mahkemesinin Görevine Girmediği Tefrik Edilerek Görevsizlik Kararı Verilmesi Gereği/B.K. Md. 49’da Yer Alan Genel Hükme Dayandığı )

• GÖREVLİ MAHKEME ( Babalık Davasıyla Birlikte Açılan Manevi Tazminat Davası – B.K. Md. 49’da Yer Alan Genel Hükme Dayandığı/Aile Mahkemesinin Görevine Girmediği Tefrik Edilerek Görevsizlik Kararı Verilmesi Gereği )

4721/m. 301, 304

818/m. 49

ÖZET : Türk Medeni Kanunu’nda babalık davasında manevi tazminatla ilgili bir hüküm bulunmadığından, babalık davasıyla birlikte açılan manevi tazminat davası Borçlar Kanunu’nun 49. maddesinde yer alan genel hükme dayandığından, Aile Mahkemesinin görevine girmeyen manevi tazminat talebi tefrik edilerek görevsizlik kararı verilmesi gerekir.

DAVA : Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen hüküm temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:

KARAR : 1- Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle kanuna uygun sebeplere ve özellikle delillerin takdirinde bir yanlışlık görülmemesine göre, davacının aşağıdaki bent kapsamı dışındaki temyiz itirazları yersizdir.

2- Davacı, babalık davasıyla birlikte manevi tazminat da talep etmiştir. 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nda babalık davasında manevi tazminatla ilgili bir düzenleme ve hüküm bulunmamaktadır. Aynı Yasa’nın 304. maddesi ananın mali haklarıyla ilgilidir. Bu mali hakların kapsamına giren giderler de maddede sayılmıştır. Bu bakımdan manevi tazminat isteği, Borçlar Kanunu’nun 49. maddesinde yer alan genel hükme dayanmakta olup, Aile Mahkemesinin görevine girmemektedir. Talep edilen manevi tazminat miktarına ( 5.000 YTL ) göre görevli mahkeme Sulh Hukuk Mahkemesidir. O halde, manevi tazminata ilişkin isteğin tefrik edilip, görevsizlik kararı verilmesi gerekirken, yazılı şekilde hüküm kurulması usul ve yasaya aykırıdır.

SONUÇ : Temyiz edilen hükmün yukarıda 2. bentte yazılı gerekçeyle ( BOZULMASINA ), bozma kapsamı dışındaki sair temyiz itirazlarının yukarıda 1. bentte yazılı gerekçeyle ( ONANMASINA ), temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesine, 28.09.2009 gününde oybirliğiyle karar veridi.

 

 

Benzer Yazılar:

“Babalık Davası | Manevi Tazminat” üzerine bir yorum

  1. Benim anne ve babam ayrılar babam bize bakmıyor her ne kadar ondan yardım istesekde bize sırtını dönüyor üvey babamda ablamı ve beni istemiyor babamda sahip çıkmıyor ablam üniversite okuyor bende lise babam ayda 400 tl nafaka yolluyor fakat bu hiçbir ihtiyacımızı karşılamıyor bunun için dava açabilirmiyiz bize sahip çıkmadığı ve bakmadığı için böyle bir hakkımız varmı?

Yorum yapın