Yabancı Mahkeme Kararlarının Tanınması

Yabancı Mahkeme Kararlarının Tanınması

T.C.

YARGITAY

2. HUKUK DAİRESİ

E. 2011/3771

K. 2011/9449

T. 30.5.2011

• YABANCI MAHKEME KARARININ TANINMASI İSTEMİNİN REDDİ ( Yargılamanın İadesi İstemi – Hükmü Veren Asliye Mahkemesinin Görevinin Değiştirildiği/Davaya Aile Mahkemesinde Bakılması Gerektiği )

• YARGILAMANIN İADESİ İSTEMİ ( Hükmü Veren Asliye Mahkemesinin Görevinin Değiştirildiği/Davaya Aile Mahkemesinde Bakılması Gerektiği – Yabancı Mahkeme Kararının Tanınması İsteminin Reddine İlişkin Karar )

• HÜKMÜ VEREN MAHKEMENİN GÖREVİNİN DEĞİŞTİRİLMESİ ( Yabancı Mahkeme Kararının Tanınması İsteminin Reddi/Yargılamanın İadesi İstemi – Yerine Geçen Mahkemeye Başvurunun Yapılması Gerektiği )

4787/m. 4/1

1086/m. 448

ÖZET : Davacı, kesinleşen yabancı mahkeme kararının tanınması isteminin reddine ilişkin kararla ilgili olarak yargılamanın iadesi isteminde bulunmuştur. Hükmü veren mahkemenin idari veya kanuni bir tasarrufla kaldırılması veya işin esası ile ilgili karar vermek görevinin değiştirilmesi durumunda bunun yerine geçen mahkemeye bu başvurunun yapılması gerekir. Davaya Aile Mahkemesinde bakılmak üzere görevsizlik kararı verilmesi gerekir.

DAVA : Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen ve yukarıda tarih numarası gösterilen hüküm temyiz edilmekle evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:

KARAR : Davacı, Ankara 32. Asliye Hukuk Mahkemesinin 21.04.2003 tarihinde kesinleşen, yabancı mahkeme kararının tanınması isteminin reddine ilişkin kararla ilgili olarak yargılamanın iadesi isteminde bulunmuştur.

Yargılamanın iadesi, bir dava olarak dilekçe ile iptali istenen hükmü veren mahkemeden istenir. Dava dilekçesinde aranan koşulların bu dilekçede de bulunması gerekir. Hükmü veren mahkemenin idari veya kanuni bir tasarrufla kaldırılması veya işin esası ile ilgili karar vermek görevinin değiştirilmesi durumunda bunun yerine geçen mahkemeye bu başvurunun yapılması gerekir. Kararı veren mahkeme yargılamanın iadesi istemini kabule şayanda görmüştür. 5133 Sayılı Yasa ile değişik 4787 Sayılı Aile Mahkemelerinin Kuruluş, Görev ve Yargılama Usullerine Dair Kanunun 4/1. maddesi 4721 Sayılı Türk Medeni Kanununun üçüncü kısmı hariç olmak üzere ikinci kitabından kaynaklanan davalara Aile Mahkemesinin görevi içerisine girdiği belirtilmiştir. Mahkemenin görevi kamu düzeni ile ilgilidir. Yargılamanın her aşamasında kendiliğinden dikkate alınması da gerekmektedir. Açıklanan nedenlerle davaya Aile Mahkemesinde bakılmak üzere görevsizlik kararı verilmesi gerekirken yazılı şekilde karar verilmesi doğru olmamıştır.

SONUÇ : Temyiz edilen hükmün yukarıda açıklanan sebeplerle BOZULMASINA, bozma sebebine göre diğer temyiz itirazlarının incelenmesine yer olmadığına, temyiz peşin harcının istek halinde yatırana geri verilmesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 30.05.2011 gününde oybirliğiyle karar verildi.

 

Benzer Yazılar:

Yorum yapın