Ortaklıklar ve Kooperatif – Adi Şirketler Hukuku

Ortaklıklar ve Kooperatif – Adi Şirketler Hukuku

ORTAKLIKLAR  VE  KOOPERATİF – ADİ ŞİRKET


 

Günümüzde hukuksal bakımdan ortaklık olarak kabul gören ortaklık kavramında, bir araya gelen insanların ilişkilerinde belirli oranda bir sıklık ile ortak amaç türünde belirli olma söz konusudur.

Ortaklık çeşitlerini pek çok açıdan değişik şekilde şekillerde sınıflandırmamız mümkündür: Kişi veya sermaye ortaklıkları yada tüzel kişiliğe sahip olan-olamayan ortaklıklar veya üçüncü kişilere karşı görülmeyen (iç ortaklık)-görülen ortaklıklar …gibi daha başka çeşitler eklemek suretiyle de sınıflandırma yapılabilir.

Ticaret ortaklıkları dediğimiz ortaklık türleri Ticaret Kanunumuzda düzenlenmiştir. Ticaret şirketleri kolektif, komantid, limited, anonim şirketler ve kooperatifler olmak üzere Ticaret Kanunumuzda yer almaktadır.

Kooperatif tüzel kişiliğe sahip olup, özel hukuk tüzel kişisidir. Kooperatif de çeşitli ölçülere göre farklı sınıflandırmalara konu olmaktadır.

Adi ortaklık bir ticaret ortaklığı olmayıp, tüzel kişiliği yoktur. Başka bir ifade ile adi şirket, Ticaret Kanunumuzda belirtilen ticaret ortaklıkları vasıfları taşımayan ortaklıklardır. Adi şirket için en basit şirket modeli olduğunu söylememiz mümkündür.

Günlük yaşamda ticaret ortaklıkları (özellikle anonim şirket, limited şirket, kooperatif) ile adi şirkete ilişkin çeşitli sorunlar yaşanabilmekte olup, çalışma alanlarımız arasında bu tür sorunların gerek hukuki danışmanlık yolu ile gerekse dava ve diğer hukuki yollarla çözümü de yer almaktadır.

Avukat Bedriye İclal POYRAZ

Benzer Yazılar:

“Ortaklıklar ve Kooperatif – Adi Şirketler Hukuku” üzerine 2 yorum

  1. bir kooparatiften daire aldik tapu sunu aldik ve butun borcumuzuda odedik 3 yil oldu proje halen bitmedi mahkemeye versek haklarimizi geri albilirmiyiz saygilar ne yapmamiz lazim

    • Kısaca verdiğiniz bigi çerçevesinde, konuya ilişkin yasal haklarınızın bulunduğunu belirtebiliriz.Bununla birlikte ancak detaylı bilgi ve inceleme ile yasal haklarınız ve başvurabileceğiniz hukuki yollar hakkında doğru bilgi vermek mümkün bulunmaktadır.

Yorum yapın