Boşanma Davası | Şiddetli Geçimsizlik

T.C.

YARGITAY

2. HUKUK DAİRESİ

E. 2010/21357

K. 2011/20973

T. 5.12.2011

• BOŞANMA DAVASI (Taraflar Arasında Ortak Hayatı Temelinden Sarsacak Derecede ve Birliğin Devamına İmkan Bırakmayacak Nitelikte Bir Geçimsizlik Olduğundan Davacının Dava Açmakta Haklı Olduğu – Davanın Kabulü Gereği)

• TEPKİ SINIRLARINI AŞAN KADIN (Taraflar Arasında Ortak Hayatı Temelinden Sarsacak Derecede ve Birliğin Devamına İmkan Bırakmayacak Nitelikte Bir Geçimsizlik Mevcut ve Sabit Olduğu – Olayların Akışı Karşısında Davacının Dava Açmakta Haklı Olduğu)

• ŞİDDETLİ GEÇİMSİZLİK (Ortak Hayatı Temelinden Sarsacak Derecede ve Birliğin Devamına İmkan Bırakmayacak Nitelikte Bir Geçimsizlik Mevcut ve Sabit Olduğu – Olayların Akışı Karşısında Davacının Dava Açmakta Haklı Olduğu)

4721/m.166/2

ÖZET : Kadının davranışları tepki sınırlarını aşmıştır. Gerçekleşen bu olaylara göre taraflar arasında ortak hayatı temelinden sarsacak derecede ve birliğin devamına imkan bırakmayacak nitelikte bir geçimsizlik mevcut ve sabittir. Olayların akışı karşısında davacı dava açmakta haklıdır. Bu şartlar altında eşleri birlikte yaşamaya zorlamanın artık kanunen mümkün görülmemesine göre, boşanmaya karar verilecek yerde, yetersiz gerekçeyle isteğin reddi doğru bulunmamıştır.

DAVA : Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen ve yukarda tarih numarası gösterilen hüküm temyiz edilmekle evrak okunup gereği düşünüldü:

KARAR : Yapılan soruşturma ve toplanan delillerden; davacının başka bir kadınla ilişkisi olduğunu söylediği, eşini istemediği, güven sarsıcı davranışlarda bulunduğu, bu sebeple kusurlu olduğu anlaşılmakta ise de, davalının da, kocasına “şerefsiz” diyerek hakaret ettiği ve kocası eve almak istemeyince camları kırdığı ve hakaretlerini sürdürdüğü gerçekleşmiştir. Kadının davranışları tepki sınırlarını aşmıştır. Gerçekleşen bu olaylara göre taraflar arasında ortak hayatı temelinden sarsacak derecede ve birliğin devamına imkan bırakmayacak nitelikte bir geçimsizlik mevcut ve sabittir. Olayların akışı karşısında davacı dava açmakta haklıdır. Bu şartlar altında eşleri birlikte yaşamaya zorlamanın artık kanunen mümkün görülmemesine göre, boşanmaya (T.M.K. m. 166/2) karar verilecek yerde, yetersiz gerekçeyle isteğin reddi doğru bulunmamıştır.

SONUÇ : Temyiz edilen hükmün yukarda gösterilen sebeple bozulmasına, istenmesi halinde temyiz peşin harcının yatırana iadesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oybirliğiyle, 05.12.2011 tarihinde karar verildi.

Benzer Yazılar:

Yorum yapın