Bilinçli Taksir | Trafik Kazası | Ceza Davası

Bilinçli Taksir | Trafik Kazası | Ceza Davası

laws avukat

T.C.

YARGITAY

12. CEZA DAİRESİ

E. 2011/241

K. 2011/1308

T. 14.9.2011

• TAKSİRLE YARALAMA ( Sollama Yasağı Olan Yerde Sanığın Karşı Yön Trafiğine Ait Şeride Girip Bu Şeritten Kurallara Uygun Şekilde Gelmekte Olan Araca Çarptığı – Bilinçli Taksirin Koşullarının Oluştuğu )

• BİLİNÇLİ TAKSİR ( Taksirle Yaralama – Sollama Yasağı Olan Yerde Sanığın Karşı Yön Trafiğine Ait Şeride Girip Bu Şeritten Kurallara Uygun Şekilde Gelmekte Olan Araca Çarptığı/Bilinçli Taksirin Oluştuğu )

• SOLLAMA YASAĞI OLAN YERDE KARŞI YÖN TRAFİĞİNE GEÇEREK KAZAYA NEDEN OLMAK ( Bilinçli Taksirin Oluştuğu )

• SUÇ VASFI ( Sanığın Mağdurun 25 Gün Mutad İştigalden Kalacak Şekilde Diğer İki Mağdurun İse 20 Günün Altında Mutad İştigalden Kalacak Şekilde Yaralanmalarına Sebep Olduğu/Taksirle Yaralama – Eylemin 5237 S.K. Md. 89/4’de Yer Alan Suçu Oluşturacağı )

765/m.459

5237/m.89

ÖZET : Taksirle yaralama suçunda; sanığın idaresindeki otomobille kaza yerinden 200 metre önce yer alan trafik işaret levhası ve yol üzerinde devamlı düz çizgi sebebiyle sollama yasağı olan yerde, karşı yön trafiğine ait şeride girip bu şeritten kurallara uygun şekilde gelmekte olan araca çarpması biçiminde gelişen olayda bilinçli taksirin koşullarının oluştuğu gözetilmelidir.

Sanığın mağdurun 25 gün mutad iştigalden kalacak şekilde diğer iki mağdurun ise 20 günün altında mutad iştigalden kalacak şekilde yaralanmalarına sebep olduğu olayda eyleminin suç tarihinde yürürlükte olan 765 Sayılı T.C.K.nın 459/2 nci maddesine ve 01.06.2005 tarihinde yürürlüğe giren 5237 Sayılı T.C.K.nın da 89/4. maddesine uyduğu gözetilmeksizin, suç vasfında hataya düşülmesi sonucu yazılı şekilde hüküm tesisi hukuka aykırıdır.

DAVA : Taksirle yaralama suçundan sanığın mahkumiyetine dair hüküm sanık müdafii tarafından temyiz edilmekle, dosya incelenerek gereği düşünüldü:

KARAR : Sanığın idaresindeki otomobille kaza yerinden 200 metre önce yer alan trafik işaret levhası ve yol üzerinde devamlı düz çizgi sebebiyle sollama yasağı olan yerde, karşı yön trafiğine ait şeride girip bu şeritten kurallara uygun şekilde gelmekte olan araca çarpması biçiminde gelişen olayda bilinçli taksirin koşullarının oluştuğunun gözetilmemesi,

Sanığın mağdur N. Y.’nın 25 gün mutad iştigalden kalacak şekilde diğer iki mağdurun ise 20 günün altında mutad iştigalden kalacak şekilde yaralanmalarına sebep olduğu olayda eyleminin suç tarihinde yürürlükte olan 765 Sayılı T.C.K.nın 459/2 nci maddesine ve 01.06.2005 tarihinde yürürlüğe giren 5237 Sayılı T.C.K.nın da 89/4. maddesine uyduğu gözetilmeksizin, suç vasfında hataya düşülmesi sonucu yazılı şekilde hüküm tesisi,

SONUÇ : Kanuna aykırı, sanık müdafiinin temyiz itirazları bu itibarla yerinde görülmüş olduğundan hükmün bu sebepten dolayı C.M.U.K.un 326 /son maddesi de gözetilmek suretiyle BOZULMASINA, temyiz harcının istenmesi halinde iadesine, 14.09.2011 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

Benzer Yazılar:

Yorum yapın