Babalık Davası

Babalık Davası

BABALIK DAVASI

Aile hukuku alanında karşılaşılan davalardan birisi de babalık davasıdır. Evlilik dışı dünyaya gelen bir çocuğun babası, çocuğu tanımak istemezse anne tarafından babalık davası açılabilmektedir.

Babalık davası ile babanın mahkeme kararı ile yani hükmen belirlenmesi sağlanmaktadır. Babalık davası anne tarafından açılmışsa, çocuğa davada temsil edilebilmesi bakımından bir kayyım atanır. Medeni Kanunumuza göre çocuğun da babalık davası açabilmesi mümkündür. Annenin ayırt etme gücünden yoksunluğu söz konusu ise kanuni temsilcisi anne adına dava açar. Babalık davasının ne zaman açılabileceğine dair süreler de kanunda düzenlenmiştir.

Annenin, babalık davası ile beraber veya ayrıca baba ya da babanın mirasçılarından bazı giderlerinin karşılanmasını isteyebileceği kanunumuzda ananın mali hakları başlığında düzenlenmiştir.

Babalık davası, taraflardan herhangi birinin dava veya doğum sırasındaki yerleşim yerindeki Aile Mahkemesinde açılır.

Avukat Bedriye İclal POYRAZ

Benzer Yazılar:

“Babalık Davası” üzerine 2 yorum

  1. merhabalar.. bu konu ile ilgili bir sorum olacaktı.Ben annenin avukatıyım ama anne babalık davasını açma süresini yani 1 yılı geçirmiş çocuğu için babalık davası açtığında davalıyı sadece annemi göstermeliyiz yoksa cocuk ve anne mi?

  2. merhabalarr 5 yıllık ilişkimden evlilik dışı doğan 2.5 yasında bir çoçuğum varr bazı yerlerde okuyorum doğumdan sonra en geç 1 yıl içinde dava açılır diee ben şuan babalık davası açamazmıyım babasınında itirazı yok oda soyadını vermek isiyo babalık davası açılmadanda veremezmi soyadını acaba lütfen cvp verim haklarım neler

Yorum yapın