Anonim Şirketlerde Hisse Devri

Anonim Şirketlerde Hisse Devri

ANONİM ŞİRKETLERDE HİSSE DEVRİ

Anonim Şirketlerde hisse devri şirketin devamı süresince uygulamada sıkça rastlanılan bir konudur. Anonim Şirketlerde hisse devri durumunda herhangi bir problem oluşmayacağı düşünülüyorsa yine uygulamada hukuki prosedüre çok önem verilmemekte olup, bu durum da ileride ihtilaf ve sorunlara yol açabilmektedir. Hisse devirleri türlerine göre Türk Ticaret Kanununda düzenlenmiştir.

Anonim Şirketlerde hisse devri söz konusu olduğunda, devredilecek payın senede bağlanmış veyahut bağlanmamış olması halinde ya da senede bağlanmış ise hisse türlerine göre devrin nasıl yapılacağı hususu ortaya çıkmaktadır.

Anonim Şirketlerde, pay sahipliği sıfatı kazanımı, hisse senedi bastırılmasına bağlı bulunmamaktadır. Dolayısıyla senede bağlanmamış olan çıplak pay da anonim şirketlerde hisse devri bakımından hisse senetleri gibi devir işlemine konu olabilmektedir. Bu nedenle anonim şirketlerde hisse devri söz konusu olduğunda devredilecek pay çıplak pay ise alacağın temliki hükümlerine yani Borçlar Kanunu’na göre devredilebilmektedir.

Şirketlere ilişkin işlemler ile şirketlerle ilgili her tür ihtilafların sulhen yada dava yolu ile çözümü ve hukuki danışmanlık hizmeti çalışma alanlarımız içerisinde yer almaktadır.

boşanma için mahkemeye başvurmak gerekli olup ve ancak mahkemece boşanma kararı verilerek boşanma mümkündür. (Bazı ülkeler bakımından uygulama değişik olup, mahkeme kararı olmaksızın boşanma mümkün olan ülkeler bulunmaktadır.) Yine boşanma davası için mahkemeye başvuru, kanunda sayılan boşanma sebepleri olması durumunda, boşanma sebebi ya da boşanma sebepleri dava dilekçesinde belirtilerek yapılmaktadır. Mahkeme kanunda yazılmış boşanma sebepleri dışında başkaca bir sebeple boşanmaya karar veremez. Bu bakımdan kanunda sayılan boşanma sebepleri varlığı ve boşanma sebeplerinin ispatı boşanma davaları bakımından önem arz etmektedir.

Avukat Bedriye İclal POYRAZ

Benzer Yazılar:

“Anonim Şirketlerde Hisse Devri” üzerine bir yorum

  1. Sn.Avukat Hnm.
    Bir sorum olacakti.

    Sayili anonim sirketlerinden birinin ortaklarindan Bir babanin 4kizi 2oglu bulunmakta.
    Baba hisselerinin 2/3unu olmeden once 2ogluna esit olarak paylastirmis ve adina kalan 1/3 hisse vefaatindan sonra esine/anneye kalmistir.
    Aradan 12 sene gectikten sonra anne kendi adina ait olan 1/3hisseyi 4kiza, ve tum mal varligini 6 cocuga paylastirmistir.
    Simdi kizlar buna ve babanin olumunden once yapmis oldugu ciplak pay hisse devrine itiraz etmek istemektedirler.
    Boyle bir haklari bukunmakta midir???
    Slmlr…

Yorum yapın